Koken voor papegaaien
De echte liefhebber zal er al snel achterkomen: het houden van papegaaien houdt veel meer in dan het vogeltje kopen, in de kooi steken, zaadmengsel in de voerbakjes strooien en bewonderen maar. Onderstaande verzameling van praktische recepten helpt op weg naar een gezonder, gevarieerder en interessanter dieet.
Waarom zelf aan de slag gaan?
Een complete voeding voor een papegaai houdt ondanks de proclamaties van producenten veel meer in dan een zaadmengsel of pellets. In de eerste instantie gaat het om de essentiële mineralen en vitaminen, waar zaadmengsels notorisch tekort in schieten en die vaak kunstmatig toegevoegd zijn aan vele soorten pellets, en 'levende' stoffen zoals enzymen, die per definitie niet aanwezig kunnen zijn in droog voer. Om de papegaai van alles te voorzien wat hij nodig heeft is het daarom noodzakelijk om vers voer het voornaamste bron van voedingsstoffen te maken. In het tijdperk van droog commercieel voer en druk op werk of school kan het echter een uitdaging zijn om de grote hoeveelheden groente en fruit een onderdeel van het dagelijks menu te maken: niemand heeft tijd om elke dag een halfuurtje's ochtends en 's avonds bij het aanrecht te staan. En gelukkig hoeft dat ook niet.
Andere recepten voor koken of bakken zorgen weer voor afwisseling en bieden de mogelijkheid om de samenstelling helemaal zelf te bepalen. Op die manier kan iedereen zijn papegaai van voeding te voorzien die precies afgestemd is op de individuele behoeften. Iets meer vet voor grijze roodstaarten en ara's, meer fruit voor edelpapegaaien, hoger eiwitgehalte tijdens de rui en broedende koppels - met een beetje experimenteren is alles mogelijk.